5 cauze frecvente ale dezordinii si ce poti face pentru ele – Casa Senina

 

Clientii nostri se plang des despre dorinta lor de a avea mai mult control asupra casei lor si a dezordinii coplesitoare pe care o au de gestionat. Ar vrea sa fie ordine in casa, dar efortul de a o obtine este prea mare.

Ii intelegem perfect o casa plina de lucruri cu multi oameni poate fi coplesitor de coordonat.

Aici sunt cateva sugestii despre ce poate face mentinerea ordinii mai usoara.

 

 

 

  1. Timpul dedicat - ordinea necesita timp
  2. Acordam prea multa valoare lucrurilor
  3. Nu verificam daca lucrurile din casa ne mai trebuie suficient de des
  4. Pastram dubluri
  5. Nu stabilim un singur loc fix dedicat pentru fiecare lucru

 

Timpul dedicat - ordinea necesita timp

Cu totii ne-am dori ca ordinea sa se pastreze singura, numai ca, din pacate, inca nu s-a gasit reteta pentru asta. Ca toate celelalte lucruri din viata noastra, necesita atentia si timpul nostru. Putem incepe prin a accepta ca ordinea in casa este si rezultatul a cat timp suntem dispusi sa ii dedicam si sa pornim prin a ne pune o bucata de timp deoparte pentru casa noastra.

Odata ce am stabilit cat suntem dispusi sa ii dedicam si dezordinea ramasa va deveni mai usor de suportat pentru ca acceptam ca nu suntem dispusi sa ii acordam mai mult timp.

 

Acordam prea multa valoare lucrurilor

Acordam prea multa valoare lucrurilor

Nu stiu cum este cazul tau personal, dar multi dintre noi am crescut cu parinti care ne-au povestit ca lucrurile au valoare sentimentala: amintiri de la oameni (cartea pe care prietena cea mai buna din copilarie la lasat-o la tine cand s-a mutat), amintiri de familie (bijuteria de familie care a fost data din fata in fata de 3 generatii), lucruri care marcheaza evenimente importante din viata ta sau experiente sau calatorii. Am invatat sa avem grija de lucruri asa, ca o dovada de respect pentru oamenii sau evenimentele care le-au adus in viata noastra.

O filozofie frumoasa si de ajutor mai ales pentru un copil care invata sa pretuiasca lucrurile.

Cu vremea insa aceasta filozofie ajunge cateodata sa ne lege excesiv de lucruri si cateodata lucrurile ajung sa castige timp si loc in viata noastra in detrimentul oamenilor importanti din viata noastra si in detrimentul confortului nostru.

 

Casa senina - servicii de organizare

Nu verificam daca lucrurile din casa ne mai trebuie suficient de des

Tinute de anul trecut care nu ne mai reprezinta, gadgeturi de bucatarie pentru lucruri pe care nu le mai gatim, carti super greu de obtinut cand eram tineri, dar care daca o sa vrem sa le citim vreodata se gasesc acum la orice chiosc, cearceafurile de pat care nu ne-au mai atras de ani de zile.

Casa este un univers in continua schimbare - se schimba cu noi, dar trebuie sa o ajutam.

Sa dam din lucrurile de care nu mai avem nevoie este un lucru pe care majoritatea dintre noi nu l-am invatat cand eram copii. Necesita atentie si timp special si blandete fata de noi ca nu sunt niste decizii usor de luat.

Pastram dubluri

Pentru ca nu avem obicei de donat lucruri, pentru ca necesita prea multe resurse sa facem ordine, pentru ca cateodata este mai usor sa curmparam din nou un lucru decat sa il gasim pe cel vechi de care am uitat, pentru ca preferintele noastre raman cateodata aceleasi si ne indragostim din nou de acelasi obiecte, uitand ca ni l-am mai cumparat, si pentru multe alte motive, cateodata sfarsim cu dubluri de lucruri.

Reguli de organizare a casei care ne pot ajuta cu asta sunt:

  • sa sa facem ordine periodica si sa donam dublurile
  • sa avem multa grija ce lucruri primim in casa
  • sa avem grija sa avem o lista precisa de ce lucruri ne trebuie si ce categorii de lucruri intra in casa noastra doar pentru ca ne plac